13. јун 2012.

Ђе рече Србија...

Нека ми не замјери велики Матија на овом наслову. Гледао сам га и слушао неко вече, те се, задивљен, разочарах помисливши како једва да има ко наставити славну лозу српског пјесништва, које је он можда посљедњи изданак.


Нека ми не замјери ни дух великог Ђуре на наслову овог мог новог блога. Кад већ крадем, да крадем од највећих међу својим Србима. А има шта и да се украде, и да се искористи, кад би ова Србија знала гдје је њено и одакле она треба да црпи снагу, вољу за животом и надахнуће у борби за опстанак. Они су и стварали због нас, да би нас научили како да постанемо и опстанемо.


Кад ја кажем Србија, јa не мислим на земљу унутар граница данашње државе Републике Србије, са Косовом и Метохијом или без њих. Ја не помислим ни на државу у настајању, Републику Српску, нити на државу у нестајању, Црну Гору. Кад кажем Србија, ја помислим на оно што Србија јесте - сопство цијелог српског народа, у границама које је овај народ сам себи одредио, у географском, биолошком, културном и духовном смислу, а не у оним које нам намећу они који нас о јаду забавише, оцрнише Његоша, наругаше се Ђури и оставише Матију без потомства.
Кад кажем Србија, ја мислим и на Шумадију и на Бачку, и на Семберију, и на Херцеговину, и на оба Косова; на Марков Прилеп и на Руђеров Дубровник; на Петњицу и Вукову и Радованову, на Бојину Њиву и на Сентомаш, на Кулина бана и на Јована Ненада... Мислим и на мајоре Гавриловића и Тепића, али и на Омер-пашу Латаса и Мехмед-пашу Соколовића... Мислим и на Обилића и на Бранковића, и на оног Алијиног Јову Дивјака и на оног Брозовог Јову Капичића... Мислим и на генерале Недића и Михаиловића, али и Крцуна... И на војводе Ђујића и Шешеља... Мислим и на Мирослављево Јеванђеље, на Лучу, на Дервиша и на Травничку Хронику... И на Доли Бел и на Лепа Села... Србија је све више и у Чикагу и у Мелбурну - мислим и на њу. Мислим и на нерођене Србе, на њих понајвише, на оне које нерођене убијају, којима име затиру прије него што им га и надјену, којима отимају и Његоша и Ђуру и Матију прије него што су их и спознали, којима гријехе спочитавају прије него што им тијела грешна и постану...


Србија је сваки педаљ земље који Србин сматра својим, одбрањен или отет му, свако слово написано српским писмом, Србима или о Србима, свака пјесма испјевана српским гласом, и десетерац и севдалинка и панк-рок... Србија је дио и Српства и српства, и њен камен је оно што браним овим писанијем.


Камен из наслова овог блога може бити баш тај Ђурин камен који ''претећ' сунцу дере кроз облак'' и којим Јакшић пријети ''темену ћелавом.'' Може бити и онај Његошев ''кам'' у којем удар искру тражи, али и онај ''крвави'' из којег ниче ''олтар прави.'' Камен остане и кад ерозија спере све плодно тло, да стоји и подсјећа да је из њега некад расла шума, јака, храстова и букова, да су њоме некад ходили вукови и њеним пропланцима ловили орлови. Тај голи камен је ту и да се има нашта нахватати ново тло у које ће коријење пустити нова стабла. Камен је бедем, од камена се граде тврђаве. Камен је и тврда граница испод које нема даље, која се мора или разбити ударом челика или самљети налетима таласа. И тада, негдје, гдје таласи губе снагу, пијесак се згусне у нови камен, из новог камена никне нови живот, и нове мисли које ће га обликовати и усмјерити.
Једино што ја нећу овај Камен земље Србије да буде је хладни споменик уснулом и покланом народу. Зато и пишем.


Писање је легија мисли, и из сваке добре мисли мора се родити права ријеч, јер без ваљане ријечи и ''дјеиствије'' које ''свијет иште'' не може испасти ваљано. Писаћу о Српству и о српству, и о тијелу и о духу, увјерен да ће камен одољети ударцима челика и воденој стихији, јер увијек досад јесте.




Нема коментара: